ΥΠΑΙΘA εναντίον εκπαιδευτικών

  Καταστρατηγεί το δικαίωμα στην απεργία και απειλεί με ποινές


Το υπ. Παιδείας με την εγκύκλιο που εξέδωσε στις 4/4/2024 για παύση διευθυντών και προϊσταμένων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση καθώς και την παρακράτηση μισθού των απεργών, δηλώνει την απόγνωσή του. Τρία χρόνια μετά τη σφοδρή επίθεση στην παιδεία, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τον ν. 4823/21 και τον ν. 4692/20, ακόμη δεν έχει καταφέρει ούτε να πείσει τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση, αλλά ούτε και να την επιβάλλει. Για αυτό προσέφυγε 14 φορές στα δικαστήρια, όπου με δίκες και εφέσεις πρωτοφανούς ταχύτητας η απεργία αποχή κρινόταν παράνομη. Μέχρι που κρίθηκε όχι μόνο παράνομη αλλά και πολιτική και καταχρηστική! Δηλαδή ότι ως δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουμε το δικαίωμα να απεργούμε ενάντια σε νόμους -κι ας είναι οι νόμοι αυτοί που καθορίζουν τις εργασιακές συνθήκες, τις οικονομικές απολαβές, τα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών στράφηκε ευθέως εναντίον του δικαιώματός μας στην απεργία!

 
Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων στις ομοσπονδίες ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΙΚΤΥΟ/ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) έσπευσαν στην ουσία να δηλώσουν υποταγή και συναίνεση σε τούτη εδώ την απόφαση τερματίζοντας τον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο τα τελευταία 3 χρόνια ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ενάντια σε προσπάθειες αξιολόγησης προηγούμενων κυβερνήσεων. Στη ΔΟΕ κάλεσαν ΓΣ (Γενικές συνελεύσεις) χωρίς να προτείνουν καν συνέχιση της απεργίας αποχής, στην ΟΛΜΕ το έβαλαν σαν πρόταση στις ΓΣ πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν απαρτία, ενώ η ΠΟΣΕΕΠΕΑ σταμάτησε την κηρυγμένη απεργία αποχή χωρίς να έχει κριθεί καν παράνομη!
 
Την απάντηση στο υπ. Παιδείας αλλά κι ένα πολύ καλό μάθημα αγωνιστικότητας, αποφασιστικότητας κι ανυπακοής έδωσαν οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις μαζικές ΓΣ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Ενώ οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν τη διενέργεια ΓΣ, να εκφοβίσουν τους/τις εκπαιδευτικούς και να αποτρέψουν να παρθούν αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας αποχής, ένα “δάσος από χέρια” σηκώθηκε σε συνελεύσεις με απαρτία μετά από πολύ καιρό και απαίτησε τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Με απεργιακές κινητοποιήσεις και κήρυξη απεργίας αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία, κάτι που πριν από τρία χρόνια το υποστήριζε μόνο το πιο ριζοσπαστικό αντικαπιταλιστικό κομμάτι των Παρεμβάσεων. 
 
Στην Ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ την 1/4/2024, 77 Σύλλογοι εκπαιδευτικών Αθμιας (αλλά και 40 ΕΛΜΕ) είχαν κηρύξει απεργία αποχή. Κι όσο κι αν προσπάθησαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας ήταν αδύνατο να αμφισβητηθεί η για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απαρτία με αποφάσεις ΓΣ, πράγμα που ανάγκασε τις τρεις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ να συμφωνήσουν σε εκ νέου κήρυξη της απεργίας αποχής. Και σχεδόν ταυτόχρονα έκαναν το ίδιο η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ. Η βάση των εκπαιδευτικών νίκησε! Μίλησε και ανέτρεψε τα σχέδια κυβέρνησης και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
 
Η απ-αξιολόγηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών δε θα περάσει! Γιατί σημαίνει υποχρηματοδότηση, ώστε να γίνει ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της σχολικής μονάδας.Υποβάθμιση και κατακερματισμό της γνώσης, θραύσματα πληροφοριών, δεξιοτήτων κι ειδικεύσεων, εξεταστικό κάτεργο για τους μαθητές/ τις μαθήτριες για τη μέτρηση αποδόσεων με σκοπό την ανταγωνιστικότητα, την κατηγοριοποίηση και το κέρδος, αλλά και για το πέταγμά τους έξω από τη δημόσια εκπαίδευση. Σημαίνει εκπαιδευτικούς υποταγμένους, εξουθενωμένους, σε διαρκή ανταγωνισμό μεταξύ τους, χωρίς ελευθερία και εργασιακά δικαιώματα σε ένα σχολείο χωρίς τη χαρά της γνώσης, την  ελευθερία της άποψης και τη δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.
 
Για αυτό ο αγώνας αυτός πρέπει να νικήσει και για να νικήσει θα πρέπει να συνεχιστεί όλο και πιο μαζικά η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή, στις στάσεις εργασίας  και στις συλλογικές διαδικασίες. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να βγούμε στους δρόμους συμμετέχοντας σε απεργίες. Θα πρέπει ο αγώνας μας να γίνει και αγώνας των υπόλοιπων εργαζόμενων αλλά και όλης της κοινωνίας. Οι ποινές του υπουργείου και η καταστρατήγηση του δικαιώματος της απεργίας πρέπει να ακυρωθούν μέσα από τους αγώνες ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Η οργάνωση αυτού του αγώνα θα πρέπει να είναι στα χέρια των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων μέσα από τις ΓΣ και την αυτοοργάνωσή τους σε επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους.


Αφροδίτη Μπράζα
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου (ΣΕΠΕ) Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας


Σχόλια